ÖnfejlesztésÚjra a suliban;Neked hogy megy a beilleszkedés?

https://www.verzoom.hu/wp-content/uploads/2021/09/4.png

Helló Sulisok!

Itt az új tanév. Mit hozott nektek? És mit tartogat a számotokra?

Bizonyára új tantárgyakat, új tanárokat, talán teljesen új környezetet.

Lehet, hogy olyan helyzeteket is, amelyek kihívást jelentenek nektek. Miután az elmúlt tanév döntő részét otthoni tanulással töltöttétek, talán nem igazán volt lehetőségetek megismerni egymást, és szoros kapcsolatokat, barátságokat kialakítani.

Ezzel bizony nem lehet könnyű megbirkózni… Vajon hogyan lehet ellensúlyozni a karantén hónapjait az iskolai társas kapcsolatok tekintetében?

Ha könnyen megnyíló, csacsogó személyiség vagy, akinek nem jelent problémát kapcsolatot teremteni, talán most megvonod a vállad és nem érted, miért fontos ez az egész?!

Azonban az is lehet, hogy te inkább visszahúzódó, csöndesebb típusú ember vagy és több időre van szükséged ahhoz, hogy közelebb kerülj a többiekhez. Bár él benned az igény a kapcsolódásra, a megvalósítását időnként kivitelezhetetlennek érzed…

Valószínűleg hallottad már az extravertált (az első csoport) és az introvertált (második csoport) kifejezéseket. Jó tudni, hogy a két jellemvonás egy skála két végpontján található, és mindannyian rendelkezünk mindkét vonással. A kérdés az, hogy ki milyen mértékben! A legtöbb ember esetében valamelyik irányba kileng a mutató, tehát jellemzően inkább az egyik csoport tulajdonságai dominálnak. Ez teljesen rendben van!

De ez még nem oldotta meg a nehézségedet, ugye?

Ha magadat az introvertáltak közé sorolod, és jól jönne egy kis segítség a beilleszkedés mikéntjében, olvasd el néhány ötletemet!

  • Még ha úgy is tűnik, hogy egyedül te vagy ilyen helyzetben, ez nagyon ritkán van így. A környezetedben legtöbbször több ember is van, aki pont úgy szorong a kapcsolatteremtéstől, mint te. Az introvertáltak jó megfigyelők! Biztosan kiszúrod, ki lehet az, aki hasonló cipőben jár. Ezzel máris szert tettél egy potenciális lelki társra…
  • A kíváncsiság itt áttörést hozhat. Ha kíváncsi vagy, kérdéseid lesznek. Ha kérdéseid vannak, miért ne tennéd fel őket? Ha nyomasztó, hogy beszélgetést kezdeményezz, talán egy indító kérdés megadja a lendületet.
  • Az extravertált emberek nem tudják, hogy introvertáltként mit élsz át. Ők többnyire azt érzékelik, hogy félrevonulsz, de nem értik az okát. Talán csak azért nem vonnak be a beszélgetésbe, mert úgy látják, nem is akarsz belemenni… Egy-egy kérdés, hozzászólás felhívhatja a figyelmüket, hogy szeretnél részt venni a társalgásban.
  • Programok vannak az osztállyal? Semmiképpen ne hagyd ki őket! Még ha nem is az a fajta tevékenység, amit igazán szeretsz csinálni, jó ötlet lehet bevonódni, kipróbálni új dolgokat. Lehet, hogy egy teljesen új perspektíva nyílik meg előtted… Persze ha nem igazán komfortos neked, csak addig menj el, ameddig jólesik!
  • Ha közös projektek adódnak, légy aktív részese a csapatnak! Mutasd meg bátran erősségeidet, kommunikálj nyíltan és adj hangot véleményednek! Így megismerhetik azt az oldaladat, amit egyébként nem mutatnál meg…

Ha most az jár a fejedben, hogy „Persze, ha ez olyan könnyű lenne”, teljesen megértelek. Introvertáltként időnként nagy levegőt kell venni, hogy szociabilitásunkat láthatóvá tegyük. Azonban ha fontos neked, hogy megmutasd magad a világnak és kapcsolatokat teremts, érdemes foglalkoznod ezzel a kérdéssel!

Ennek a legjobb módja, hogy a lehető legtöbbet megtudd magadról, belső folyamataidról.  Ha tisztában vagy ezekkel, igazi szupererőre tettél szert! Tehát a varázsszó: önismeret. Ismerd meg közelebbről magadat! Ha nem tudod, hogyan vágj bele, szeretettel várlak önismereti coachingra.