ÖnfejlesztésA mentális egészségtől az öngondoskodásig

https://www.verzoom.hu/wp-content/uploads/2021/05/verzoom-blog1.jpg

Ha valamikor fontos a mentális egészség megőrzése, az most van – halljuk, olvassuk mindenhol. Egyetértek! De mit is jelent ez pontosan? Talán nem fölösleges kicsit körbejárni ezt a fogalmat.

Mit teszünk, amikor valamilyen testi tünetünk van vagy fájdalmat érzünk? Miután felfigyeltünk rá, kezelni kezdjük, legyen az egy fájdalomcsillapító, pihenés, vagy időpontfoglalás az orvosnál. Hát persze, mivel ezek általában kellemetlen tünetek, rossz közérzetet okoznak egészen addig, amíg meg nem találjuk a kezelés módját.

De mi a helyzet szellemi egészségünk megőrzésével? Hogyan gondoskodunk a lelkünkről?

Ha ezen a téren valamilyen elakadást érzünk, vajon akkor is megtesszük a szükséges lépéseket?

Sokáig tartotta magát a nézet, hogy ezekkel a dolgokkal foglalkozni „ciki”. Az olyan nyafogós, lelkizős dolog, ami felnőtt emberhez nem illik… Ezért inkább igyekeztek tudomást sem venni róla. Így az emberek inkább magukban tartották érzéseiket, konfliktusaikat. Hála az égnek, hogy ez már a múlté! Ma már mindenki megtalálhatja a módját, hogy megoldja az elakadásait. A rengeteg önsegítő könyv mellett tréningek sokasága, egyéni terápia, coaching áll mindazok rendelkezésére, akik tenni akarnak mentális egészségükért, lelki nyugalmukért.

2020 tavasza óta egy feje tetejére állt világban élünk és nem tudhatjuk, ez meddig fog tartani. Olyan kihívásokkal szembesülünk nap mint nap, amikre hírből sem voltunk felkészülve.

Megnövekedett bizonytalanság, aggodalom, szorongás, feszültség, kapcsolataink megváltozása… csak néhány azon érzések közül, amelyek próbára tesznek bennünket.

Hogyan írható körül a mentális egészség, és mi az, ami segít átvészelni ezt a nehéz időszakot? Úgy lehetne meghatározni, hogy ez egy viszonylag kiegyensúlyozott állapot, amikor motiváltnak érezzük magunkat napi teendőinkre, készen állunk a ránk váró kihívásokra.

Hogy rálássunk saját lelki egészségünkre, segít önmagunk megfigyelése. Hogyan érzünk? Mi változott körülöttünk? Hogyan hatott ez ránk? Mire van szükségünk pontosan? Segíthet, ha tudatosítjuk a nehéz érzéseket. Ezután könnyebb megtalálni a belőlük kivezető utat!

Vannak dolgok, amikre nincs befolyásunk, pl. arra, mit gondolnak mások. Azt sem tudjuk megjósolni, mi fog történni holnap… Van azonban ráhatásunk saját gondolatainkra, cselekedeteinkre! Néhány példa:

  • Lelki egészségünk szorosan összefügg fizikai kondíciónkkal. A mozgás bizonyítottan segít, hogy kizökkenjünk a napi rutinból és levezessük a feszültséget. Ha lehet, mindezt friss levegőn!
  • A napi teendők közepette csinálni valamit a magunk kedvéért pozitív érzésekkel fog eltölteni. Vajon mit tehetünk minden egyes nap csak magunkért? Séta? Egy óra olvasás? Beszélgetés? Bármi legyen az, utána bizonyosan újult erővel fogunk hozzá a szokásos teendőkhöz.
  • Tájékozottnak lenni fontos, de a napi híreket folyamatosan figyelemmel kísérni lelkileg rendkívül megterhelő. Ezek általában nyomasztó információk, ráadásul egy nap többször egymásnak ellentmondóak lehetnek! Érdemes határt szabni, hogy mikor, mennyi időt foglalkozunk az aktuális fejleményekkel; így adott keretek között saját kezünkben van az irányítás. Ez önmagában is a kontroll érzését adja, így csökken a szorongás.
  • Másokkal való kapcsolódás; még ha online formában történik is, jó érzés tudni, hogy fontosak vagyunk egymásnak. Érdemes ilyenkor nyitottan kezelni a kommunikációt; jó dolog megbeszélni a problémákat, de egy bizonyos ponton túl nem viszi előrébb a beszélgetést… Inkább vidámabb, de legalábbis semleges témákat vitassunk meg!
  • Környezetünk rendezetten tartása és a napi rutin tartása szintén hozzájárul, hogy magunknál érezzük az irányítást. Ez megadja azt az érzést, hogy a külső eseményektől függetlenül a személyes életünk megy tovább a maga útján.
  • Lehet, hogy valakit az előbbitől éppen ellenkezőleg, a megszokástól való eltérés fog feltölteni; ha már nagyon nyomasztóan hat az állandóság, csináljunk valami szokatlant! Lakás átrendezése? Új receptek kipróbálása? Új útvonalak keresése a munkahelyre? Bármelyik nyerő lehet! Ezekkel a kreatív megoldásokkal önmagunk új oldalát fedezhetjük fel.
  • Nagyon csábító az okoseszközeink, a közösségi média és a sorozatok bűvkörében élni… Kiváló szórakozási lehetőséget nyújtanak és remek figyelemelterelők! De csak egy bizonyos ideig. Korlátlanul fogyasztva, használva őket pont ellenkező hatást érnek el; teljesen kiszakítanak a valóságból. Csakhogy utána mégis vissza kell kerülni oda, és ez így még nyomasztóbbnak tűnik. Szórakozásként jobb ötlet lehet könyvek olvasásával, társasjátékozással a jelenben lenni!
  • Sokan vezetnek naplót az eseményekről. Ha őszintén leírjuk gondolatainkat, az jó adag frusztrációtól képes megszabadítani! Ennek egy verziója a hálanapló. Ha rendszeresen tudatosítjuk, miért vagyunk hálásak, az pozitív érzéseket kelt bennünk, így boldogsághormonok termelődnek. Máris erősödtünk mentálisan!

Mindezek nemcsak most, a világjárvány idején érvényesek. Előtte is voltak nehéz élethelyzetek, és utána is lesznek…

Végezetül: ne felejtsük el, hogy minderről gondoskodni nem mások dolga. Bár jó lehet, ha érezzük, hogy mások törődnek velünk, gondoskodni akarnak rólunk, de a mentális egészségünkért mi saját magunk vagyunk a felelősek. Nem elvárható, hogy mások kitalálják a szükségleteinket, igényeinket! Ránk vár a feladat, hogy felfedezzük és lépéseket tegyünk érte.

Ha most azt gondolod, hogy ez önző hozzáállás, arra kérlek, gondold át újra! Ha neked nem elég fontos a lelki egészséged ahhoz, hogy lépéseket tegyél a megőrzéséhez, másnak hogyan lenne?! Nem, nem önzés az énidő, a saját örömöd megtalálása, saját igényeid kielégítése. Valójában ezekkel kezdődik az öngondoskodás.