Angoloktatás„ÉN EBBŐL SEMMIT NEM ÉRTETTEM.” Hogyan fejleszd a hallás utáni értést? 1.

https://www.verzoom.hu/wp-content/uploads/2021/09/1.png

“Neked mi okozza a legnagyobb kihívást az angoltanulásban?”– ezt a kérdést mindig felteszem új tanítványaimnak.

„A hallott szöveg értése.” – szokták válaszolni a legtöbben.

Hát igen. Miután átrágtad magad a nyelvtanon és nagyjából el tudod mondani, amit szeretnél, akkor tessék. Itt van a hallás utáni értés; ahány ember, annyi beszédstílus. Ráadásul az angol országonként eltérő verziói és az akcentusok – sosem tudhatod, melyikkel találod szembe magad.

Legtöbben ettől a feladattól tartanak a nyelvvizsgán is.

Hogy miért? Leginkább a sok előre nem látható tényező miatt, amikre az előbb utaltam. Az is kiszámíthatatlan, hogy milyen téma lesz napirenden, és akkor a vizsgadrukkról még nem is szóltam.

Ugyanakkor azt is észrevettem, hogy a tanulók hajlamosak egy-egy szöveg meghallgatása után konkrétan pánikba esni, azzal a felkiáltással, hogy „Úristen, ebből semmit nem értettem!”. Aztán amikor kicsit utánamegyünk, hogy „Azért mondd el légyszives, hogy nagyjából mégis miről szólt a szöveg”, kiderül, hogy a lényegi részt szépen össze tudják foglalni.

Ezért ilyenkor nem értem: vajon miért mondja azt, hogy semmit sem értett?! Ez egy érdekes jelenség. Vegyük is kicsit górcső alá!

Azért, mert nem nem értette pontosan a szöveg egyes részeit, a tanuló ennek tükrében látja az egész teljesítményét. Egy-egy ilyen homályos részlet miatt arra a következtetésre jut, hogy ez neki bizony nem megy.

Ha veled is elő szokott ez fordulni, kérlek, gondold át az alábbiakat:

Ha a szöveg kicsi részét értetted is, az már jó kiindulás ahhoz, hogy meghatározd, mi volt a fő téma. Annyira keveset értettél, hogy ez nem sikerül? Nem baj, hallgasd meg még egyszer!

A lényeg, hogy nem jó ötlet azt mondogatni, hogy „semmit” nem értettél. Ehelyett fogalmazhatsz így: „Nagyon keveset értettem ebből a szövegből, ezért meghallgatom még egyszer.”

Érzed a különbséget? Ez egy egészen más megközelítés! Ezzel azt mondod magadnak, hogy van további lehetőséged, semmi nincs veszve :).

Ezzel együtt azt is nagyjából megítélheted, hogy a hallott anyag hány százalékát értetted. Így kiderülhet, hogy 30, 40, de akár 50%-ot is megértettél belőle!

Ez ugye nem 0%?!

Mivel mindig több meghallgatási lehetőség van, a következő lejátszásoknál sokkal könnyebb dolgod van, hogy a hiányzó részek is összeálljanak.

A semmi nekem 0%. A te elméd ugyanígy van ezzel! Minél gyakrabban mondod magadnak, annál inkább beleragadsz. Ezzel lényegében blokkolod magadat és a saját fejlődésed útjában állsz!

Arra figyelj, ami már megvan! Ha a fenti módszereket beveted, az eredmény nem fog elmaradni! A lényeg a gondolkodás megváltoztatása, a türelem, és a gyakorlás.

Ez utóbbihoz is van pár konkrét ötletem! Ha érdekel, hogyan gyakorolhatod a hallás utáni értést, olvasd el e cikk második részét!