AngoloktatásNyelvtanulás felnőttkorban? Hát persze!

https://www.verzoom.hu/wp-content/uploads/2021/05/verzoom-blog3.jpg

Gyakran hangoztatom, hogy az élethosszig tartó tanulás híve vagyok. De vajon hogyan befolyásolja életkorunk a nyelvtanulás folyamatát?

„Csak úgy, mert kíváncsi vagyok, hogy megy nekem a nyelvtanulás”. „Edzeni akarom az agyamat”. „Érteni akarom a kedvenc zenekaromat.” „Érteni akarom a sorozatokat.” „Nagyon szeretek nyelvet tanulni, élvezem a folyamatát”.

Szinte egész pályafutásom alatt különböző életkorú felnőtteket tanítottam. Amikor belevágnak a tanulásba, fel szoktam tenni nekik a kérdést, hogy mi a céljuk, mi a motivációjuk?

Jellemzően a fenti válaszokat adják, de vannak, akik közelebbről is körülírják, mi készteti őket erre.

Lehet, hogy egy fontos külföldi utazásra szeretnének felkészülni, hogy ott magabiztosabban elboldoguljanak. Van, aki külföldön élő unokái kedvéért akar tanulni – bár azok a gyerekek többnyire magyarul is tudnak, mégis segítheti a kapcsolat elmélyülését, ha értik, miről is beszélnek unokáik angolul másokkal…

Vannak, akiket munkahelyükön folyamatosan angol nyelvű ingerek érnek. Levelezés, telefonálás, akár csak az irodában körülöttük dolgozók beszélgetései. Mindez arra inspirálja őket, hogy  maguk is meg tudják ezt tenni. Tény továbbá, hogy bizonyos esetekben helyzeti előnnyel bírnak, akik tudnak angolul, pl. ha fordítás nélkül kommunikálnak a külföldi felettesükkel.

Semmi kétségem nincs afelől, hogy akár a legkisebb késztetés elég lehet ahhoz, hogy megérje belekezdeni! Bár az életkor  befolyásolhatja a haladás tempóját, mégis úgy gondolom, a befektetett idő és energia sokkal inkább meghatározza, ki mennyire tudja elsajátítani a nyelvet. Viszonylag kevesen vannak ma már, akik teljesen nulláról kezdik – de ha mégis, azzal sincs semmi gond!

Ha fontolgatod az angoltanulást, az alábbiakat érdemes mérlegelni;

Mennyi időt, energiát tudsz belefektetni? Csoportban vagy egyénileg lehetsz hatékonyabb – azaz motivál vagy visszahúz, ha másokhoz kell igazodnod? Mi a célod?

Azt tapasztaltam, hogy azok a felnőttek  eredményesek ezen a téren (IS!), akik rendszeresen és kitartóan járnak órára és a felkészülést is komolyan veszik. Amennyiben ez megtörténik, egészen biztos, hogy beérik a munkájuk gyümölcse!

Azonban óva intek mindenkit néhány dologtól… Pl. attól, hogy irreális elvárásai legyenek magával szemben. Hogy mit értek ez alatt?

Nem szerencsés, ha türelmetlenül azt nézed, mikor leszel már ott, ahol pl. németből tartasz. Attól, hogy anno a középiskolában jól ment egy másik idegen nyelv, nem garantált, hogy most, akár évtizedekkel később ugyanolyan fogékony leszel az angolra. Minden nyelvhez más logikával érdemes közelíteni! Ráadásul akkor iskolás voltál, semmi más dolgod nem volt az életben a tanulás mellett, emlékszel? Ez rengeteget számít.

Szóval: adj időt magadnak. Hová rohannál?!

A gyerekekkel, fiatalabbakkal összehasonlítani magadat, a tudásodat teljesen alaptalan! A fiatalok „főállásban” tanulnak; ezzel szemben a felnőttek életének csak egy kis szelete lehet a tanulás. Az erre szánt idő olyan mértékben eltérő, hogy nem várható el ugyanaz a hatékonyság. Magyarán: igen, lehet, hogy lassabb tempóban tanulnak az idősebbek, később jönnek az eredmények.  (E tekintetben is óriásiak az eltérések!) De ha te is naponta több órát tudsz angolozni, egészen biztos a sikerélmény!

Fontos lehet továbbá, hogy nyitott legyél magaddal kapcsolatos hiedelmeid felülírására; a „Nincs nyelvérzékem”, „Csak külföldön tudnék megtanulni angolul” „Nincs rá időm” típusú dogmák nem támogatnak téged! Ilyenkor nyelvi coaching keretében megvizsgáljuk a kérdést és megkeressük a rád szabott megoldást. Ehhez szükség van a nyitottságodra!

Összefoglalva: az életkor nem szabhat határt a nyelvtanulásnak. Sok egyéb tényezőt mérlegelve korodtól függetlenül bátran vágj bele! Mindenképpen mellette szól, hogy bizonyítottan az agyunk fitten tartásának leghatékonyabb eszközei között tartják számon ezt a tevékenységet.

Egyéb előnyei?

  • Utazásokon óriási sikerélményeid lesznek; érteni fogod a feliratokat, üzletek kiírásait. Utcai beszélgetések foszlányait elkapva rögtön közelebb fogod érezni magadhoz a helyet, a helyieket!
  • Eredetiben olvashatsz újságokat, könyveket – még ha eleinte ez csak a címre korlátozódik is.
  • A célnyelv országait, kultúráját is megismered az adott nyelv megtanulásával – ezzel óriási mértékben megnöveled ismereteidet, általános műveltségedet.
  • Barátokat szerezhetsz, akár az interneten át, akár utazásaid során.
  • A nyelvi készségek fejlesztése nagyon sokrétűen megmozgatja az agyat. Így az aktív, friss marad – de csak ha tudatosan használod!!!
  • Mindez igazi önbecsülés-forrás!

Ha ezek után úgy döntesz, vállalod ezt a kihívást, nincs is más dolgod, mint kiválasztani, mely nyelvben akarsz elmélyedni. Ne beszéld le magad róla csupán az életkorod miatt. Számtalan módszer van, ami nemcsak hatékonnyá, de élvezetessé is teszi a tanulási folyamatot. És ne feledd: nemcsak te veszel részt benne, hanem a tanár is! Az ő feladata, hogy megtalálja a rád szabott eszközöket.

Amennyiben kérdéseid, fenntartásaid vannak a témával kapcsolatban, szívesen válaszolok rájuk. Ha az angol nyelv tanulását fontolgatod, keress bizalommal!